Pulzusmérés

(Szükséged lesz egy másodpercmutatós órára.)
Tartsd a bal kezed tenyérrel felfelé, és a jobb kezed mutatóujját tedd a csuklód testhez közelebbi oldalára, itt érezhető az ér lüktetése. Számold 15 másodpercig a lüktetést, a kapott számot szorozzd be 4-gyel, ez lesz a pulzusszámod. A pulzus mérhető a nyaki ütőéren is.
A maximális oxigénfelvétel 50%-át igénylő fizikai aktivitás kortól, nemtől és edzettségtől függően 100-160 közötti pulzussal jár.
A terhelést követően mintegy 6-8 másodpercig még a munkapulzusnak megfelelő ütemben ver a szív, majd meredeken csökken a pulzusszám. A gyors megnyugvási szakasz 40-70 másodpercig tart. (forrás: ELO-WellnessFitness 2002.)

Kategória: Wellness kisokos | Szóljon hozzá most!

Pulzusgyakoriság

Pulzusgyakoriság: Az artéria lökéseinek száma meghatározott idő alatt. Egészséges embereknél ez a szám a szívverésszámot is jelenti. Nyugalmi helyzetben felnőtteknél 60-70 lökés / perc vehető átlagértéknek.

Kategória: Wellness kisokos | Szóljon hozzá most!

” … “

“Ura vagyok a földnek, levegőnek és a vizek hullámának, de szolgája a Lámpának, és neked, Gazdám. Mondd hát gazdám, mit kívánsz?”
(A lámpa szelleme az Ezeregyéjszaka meséiből)

Kategória: Idézetek, L.A.M.P. | Címke: , | Szóljon hozzá most!

Helyváltoztatás: séta

A helyváltoztatás fajtái: séta – gyaloglás – kocogás – futás

A séta a helyváltoztatás leglassúbb formája. Jellemzője a nyugodt, kimért iram. Felkészültebb sétálók esetén 30 perc alatt 3 km. (forrás: ELO: Wellness-fittness)
Ez nagyjából azt jelenti, hogy 6 másodperc alatt meg bírsz tenni 10 métert, és ezt a tempót bírod fél órán keresztül.

Ha szükséges elmenni bevásárolni, vagy a gyerekért az oviba, vagy … , akkor lehetséges, hogy ezt az iramot Te is bírnád?

Ha még nem próbáltad, tedd meg most! Amikor csak teheted menj gyalog!

Ne feledd, nincs verseny! Cél a mozgás, a távolság teljesítése, és önmagad meg- ill. legyőzése! Vezess naplót, írd fel az eredményeidet. Elég lehet egy jegyzet a mobilodba, vagy egy táblázat a hűtőre kifüggesztve, és ellenőrizni tudod magad. Ne tekintsd ezt felesleges adminisztrációnak! A számok igen beszédesek, és ha a naplóban rögzített eredményeket figyelemmel kíséred, összehasonlítod, akkor hamarosan többet fogsz tudni önmagadról, mint azt gondolnád!

Minden testmozgás előtt ügyelj arra, hogy izmaid lazán működjenek. Ennek előfeltétele némi bemelegítés.

Aki kitartó, és már 6 km-t folyamatosan képes lesétálni, az újabb lépést tehet a futás felé, és a következő fokozatra kapcsolhat, az pedig a gyaloglás.

Kategória: Wellness-fittness | Címke: , | Szóljon hozzá most!

” … “

” Ha azt akarod, hogy működjenek körülötted a dolgok,
ne a céljaid elérésére törekedj, hanem az álmaid valóra váltására.”
(Keith Ellis nyomán ford.: K.Zs.)

Kategória: Idézetek, L.A.M.P. | Címke: , , | Szóljon hozzá most!

” … “

 

“Először azt csináld, ami szükséges, utána azt, ami lehetséges, és hirtelen azon találod magad, hogy megcsináltad a lehetetlent.”
(Assisi Szent Ferenc)


Kategória: Idézetek | Címke: , , | Szóljon hozzá most!

Lámpás a borító alatt

Hogyan lettem rendszeres futó?

A bátyám egyszer csak úgy nálam hagyott néhány könyvet, hogyha van kedvem/időm/stb… lapozzak bele. Köztük volt Keith Ellis: A Csodalámpa c. könyve is.

Egy csodalámpa …, amely valóra váltja a kívánságaimat? No, kipróbáltam. A kívánságlistám elejére természetesen a rendszeres futás és a maratoni futás került.

A Csodalámpa egy módszer, amely megmutatja, hogyan fogalmazhatod meg álmaidat, vágyaidat, céljaidat, és kitartással hogyan válthatod őket sikeresen valóra – akárhonnan származol, akárhány éves vagy, és akármilyenek a körülményeid. A módszer négy fő lépésből áll. Eredeti neve – L.A.M.P. – az egyes lépések angol nevének kezdőbetűiből áll össze.
Az alapelv pedig így hangzik:

Ahhoz, hogy bármit megkapj az élettől, elég a megfelelő módszert megtalálnod, az eredmény majd jön magától.


Ahhoz, hogy élvezettel fuss, elég a megfelelő technikát megtalálnod, és alkalmaznod. Az eredmény meglátod, majd jön magától!

PRÓBÁLD KI A CHI FUTÁS TECHNIKÁJÁT,
ÉS ÚJRA ÉLVEZETTEL FOGSZ FUTNI!

 

Kategória: L.A.M.P. | Címke: , , , , , | Szóljon hozzá most!

Egyszerű és természetes

Egyes kardiológusok azt vallják, hogy – nekünk földi halandóknak 🙂 – minden tekintetben a járás, a séta, a gyaloglás az ideális edzés. Hátránya csak egy van: az, hogy annyira természetes és olyan egyszerű, hogy ritkán kapcsoljuk össze magunkban a testedzés képzetével.

Ha pl. az utcán sétálunk és nézegetjük a kirakatokat – de azért haladunk, hogy odaérjünk időre a gyerekért az oviba -, akkor az oxigén felvétele és leadása egyensúlyban van. Amikor azonban elbámészkodunk az egyik kirakat előtt, akkor kénytelenek vagyunk egy kicsit sietni, hogy azért időre odaérjünk, és máris érezzük, hogy a légzésünk felgyorsul, szaporábbá válik. Máris végeztünk egy kevés aerobik (=oxigén jelenléte melletti) testedzést, vagyis olyan sporttevékenységet, amikor a szervezet kénytelen a terhelés hatására javítani saját oxigén-ellátását.

A séta, a gyaloglás és a futás közötti különbség alapvetően nem a sebességben vagy a mozdulatokban rejlik, hanem az elszántságban.

Mozduljunk hát!

 

Kategória: Wellness-fittness | Címke: , , , , | Szóljon hozzá most!